Subsidies voor ondernemers

Welke subsidies voor ondernemers zijn er?

Ook al zou het goed van pas komen, je beschikt als zzp’er meestal niet over een groot startkapitaal. Er zijn in Nederland een paar subsidies die ondernemers financieel op weg helpen. Hieronder staan de belangrijkste subsidies.

 

Besluit bijstandverlening zelfstandigen

Als je als zelfstandige ondernemer in de bijstand zit, kun je in aanmerking komen voor de Bbz-regeling. Bbz staat voor Besluit bijstandverlening zelfstandigen. Als je onderneming levensvatbaar is en je salaris onder het bijstandsniveau ligt, kun je een lening of krediet krijgen. Ook is dan een voorwaarde dat je jaarlijks minimaal 1225 uur aan je onderneming besteedt en je mag geen ondersteuning krijgen van een bank of borgstellingsfonds.

 

Startersregeling

Je kunt ook starten vanuit een WW-uitkering. Je kunt gebruik maken van de startersregeling als je dit wil gaan doen. Je kunt hiervoor met je werkcoach in gesprek gaan. Er zijn twee manieren waarop je deze regeling toe kunt passen.

 

  • Je WW-uitkering wordt met 29% verkort in de eerste 26 weken na het starten van je onderneming. De uitkering wordt stopgezet als je na 26 weken aan de slag kunt met je onderneming. Als je onderneming helaas niet levensvatbaar is, kun je je onderneming stop zetten. Zolang je er nog recht op hebt, loopt je uitkering nog wel door.

 

  • Je kunt ook kiezen om de WW-uitkering stop te zetten voor het aantal uur dat je aan je onderneming zal werken. Als dit het geval is hoef je geen toestemming te krijgen van je werkcoach.

 

Starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering

Je kunt ook voor jezelf beginnen en financiële ondersteuning krijgen als je arbeidsongeschikt bent verklaard. Het UWV moet je natuurlijk wel groen licht geven. Het UWV zal beslissen of een bedrijf starten een realistische beslissing is. Als dit het geval is, kun je aanspraak maken op vervoersvoorzieningen, aanpassingen van de werkplek, vergoedingen en starters- of voorbereidingskrediet.

 

Jonge ondernemers

Wanneer je een jonge ondernemer bent en de behoefte hebt om met je bedrijf het in het buitenland te wagen, kun je in aanmerking komen met het programma Erasmus for Young Entrepreneurs. Met dit uitwisselingsprogramma kunnen jonge ondernemers tijdelijk (maximaal 6 maanden) in het buitenland werken.

Startersaftrek

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste regeling waarmee je in aanmerking kunt komen. Om het starten van een onderneming te stimuleren is de startersaftrek toe te passen en het is een verhoging van de zelfstandigenaftrek.De startersaftrek zorgt er voor dat je in de eerste vijf jaar drie keer een extra bedrag van je winst af mag trekken. Je zelfstandigenaftrek kun je op die manier verhogen. Er zijn wel voorwaarden waar je je aan moet houden om in aanmerking te komen met het startersaftrek:

 

  • Je moet recht hebben op zelfstandigenaftrek
  • Je moet in één of meer van de vijf voorgaande jaren geen ondernemer zijn geweest.
  • In deze periode niet vaker dan twee keer de zelfstandigenaftrek toegepast.

 

Microfinanciering en MKB-krediet

Microfinanciering is een starters vriendelijke financieringsmogelijkheid. Een landelijke organisatie die leningen verstrekt is Qredits en verstrekt leningen tot 250.000 euro. Niet alleen verstrekken ze krediet, houdt Qredits zich bezig met het begeleiden van ondernemers. Dit doen ze tijdens en ook na het starten van hun bedrijf. Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen wil je bij microfinanciering in aanmerking komen. Een van de belangrijkste voorwaarde is dat je een goed en haalbaar ondernemingsplan hebt.

 

Investeringsfonds

Voor creatieve- en technostarters zijn er speciale fondsen ontwikkeld waar zij aanspraak op kunnen maken. Deze instelling heet Seed Capital Technostarters en is onderdeel van het innovatiefonds MKB+. deze bevat meer dan twintig diverse fondsen. Elk fonds heeft weer zijn eigen procedures en strategieën. In welke creatieve of technostarter er uiteindelijk geïnvesteerd wordt  beoordeeld de fondsmanager.

 

Borgstelling MKB krediet

BMKB of te wel een borgstelling MKB krediet betekent dat een bank of een andere financiële instelling een hoger bedrag aan de MKB-ondernemer uitleent dan het eigenlijke onderpand. Als MKB-ondernemer krijg je een borgstelling voor een gedeelte van een krediet. Maximaal anderhalf miljoen euro is waar de overheid garant voor staat. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen wil je in aanmerking komen met deze regeling. Je mag bijvoorbeeld het krediet niet uitgeven aan een belegging en je moet zelf voor 25 procent aan borg staan.

 

Meer weten over subsidies voor ondernemers?

Benieuwd welke subsidies er mogelijk zijn voor jouw bedrijf? Neem contact met ons op.