Klimaatimpact particulier

Voor een particulier is het verwarrend om zelf inzicht te verkrijgen van de klimaatimpact en duurzaamheid van hetgeen je consumeert. Consumptie leidt tot CO2 uitstoot en de aanwezigheid van dit broeikasgas in onze atmosfeer loopt langzaam maar zeker op tot een kritisch punt.

Volgens wetenschappers van het –>IPCC<– kan het bereiken van dit kritische punt al –>binnen 12 jaar<– plaatsvinden!

Heeft het wel zin om als particulier wat te doen?

Jazeker wel. We zijn met ongeveer 7,5 miljard mensen op aarde en we zijn allemaal consumenten. Door kritisch te consumeren en andere mensen te motiveren dat ook te doen kan er veel bereikt worden.

Wist je bijvoorbeeld dat de consumptie* van:

 • elke 3 liter drinkwater 1 kg CO2 uitstoot veroorzaakt?
 • elke 10 kWh grijze stroom 6,5 kg CO2 uitstoot?
 • elke m3 gas 2,27 kg CO2 uitstoot veroorzaakt?
 • elke liter benzine 2,74 kg CO2 uitstoot veroorzaakt?
 • elke liter diesel 3,23 kg CO2 uitstoot veroorzaakt?
* Combinatie van winning, productie, transport en verbruik. Bron: CO2 emissiefactoren.nl

Er zijn een aantal online tools en websites beschikbaar die inzicht geven in de mate van duurzaamheid en CO2 uitstoot maar vind ze maar eens.

Buro InnoFin heeft een aantal websites en tools onder elkaar gezet voor de diegene die zelf aan de slag wil om de eigen impact op het klimaat te verminderen dan wel te neutraliseren. Door op de betreffende plaatjes te klikken kom je meteen op de juiste pagina uit. Handig toch?

CO2 uitstoot berekenen

Dat kan op verschillende websites maar op de website van milieu centraal kun je een algemene berekening laten uitvoeren van de CO2 uitstoot per huishouden op jaarbasis. Door een aantal vragen te beantwoorden op de meest belangrijke thema’s wordt een aardig beeld geschetst. Tevens zijn daar tips te vinden om de CO2 uitstoot te kunnen verminderen.

CO2 uitstoot verminderen

Minder, lokaal en kritische consumeren zijn de beste manieren om klimaatimpact en daarmee CO2 uitstoot te verminderen.

Daarnaast zijn er veel alternatieven zoals aanschaf van zonnepanelen, warmtepomp, zonneboiler, bio massa ketel of pellet kachel.

Op de zonnepanelen kun je de BTW terug ontvangen, voor de overige zaken is bij aanschaf ook voor de particulier –>SUBSIDIE<– te ontvangen.

En wanneer er een slimme meter in huis aanwezig is, kun je met het slimmemeter portal precies zien wanneer er energie verbruikt wordt, wat het sluipverbruik is en wordt een vergelijk met de buurt gedaan om te beoordelen of er gemiddeld meer of minder wordt verbruikt ten opzichte van de buren.

En hoe duurzaam is je energie leverancier? Hieronder een lijst met leveranciers geclassificeerd in 2018.

Bron: Natuur & milieu

CO2 uitstoot compenseren

CO2 uitstoot wat je echt niet kan verminderen kan gecompenseerd worden. Compenseren houdt in dat je op een andere plek bijdraagt (investeerd) aan het voorkomen van CO2 uitstoot of het verwijderen van CO2 uit de atmosfeer. Dat kunnen projecten zijn in Nederland zijn maar vaak zijn dat projecten in andere werelddelen waar lokale financiering een probleem is.

Het kost op dit moment een gemiddeld Nederlands gezin tussen de € 150,- en € 250,- per jaar om de totale CO2 uitstoot te compenseren.

Door financiering te regelen in bijvoorbeeld Nederland kunnen de projecten alsnog doorgang vinden. Hieronder een aantal voorbeelden. Er zijn ongetwijfeld veel meer te vinden.

Let bij het uitzoeken van een project op een betrouwbaar keurmerk zoals de  –>GOLD STANDARD<– of partners met een degelijke achtergrond, zoals –>CLIMAT NEUTRAL GROUP<–

                                            

 

Producten

Zoeken op merknaam is eenvoudig op de Rankabrand site. Je hebt meteen een idee hoe duurzaam het merk is waar je op hebt gezocht en wat eventueel een duurzamer alternatief is. Tevens veel info aanwezig over producenten. Het betreft de volgende thema’s;

 • Mode, kleding & schoenen
 • Telefonie
 • Eten & drinken
 • Internetproviders
 • Elektronica
 • Lichaamsverzorging

Eten & drinken

Er zijn 11 betrouwbare keurmerken aangemerkt door Milieu Centraal. Wanneer 1 van deze keurmerken op een product aanwezig is, is het met (enige) zorg voor mens, dier en milieu geproduceerd.

Reizen

Met auto, trein of toch vliegen. Elke kilometer zorgt voor CO2 uitstoot. Op de website van Greenseats kun je heel specifiek uitrekenen wat je reis aan CO2 uitstoot oplevert. Tevens worden er een aantal alternatieven aangeboden om de CO2 uitstoot te compenseren.

Overnachten

Bij bookdifferent kun je op zoek naar een duurzame accommodatie. De slogan zegt genoeg.

Bankieren

Hoe duurzaam of sociaal is de bank die je nu gebruikt? Dit kan je zien op de website Eerlijke Geldwijzer.

De meest duurzame banken zijn Triodos bank en ASN bank.

Overstappen lastig en ingewikkeld? Helemaal niet! Met de overstapservice is het een fluitje van een cent.

Meer inspiratie opdoen?

Drawdown beschrijft 100 acties om klimaat impact een halt toe te roepen. Eind 2018 zal het in het Nederlands verschijnen. Voor nu een link naar de Engelse website.

Let’s go Green is een praktisch boek vol concrete tips voor een lifestyle die positief verschil maakt.

Vragen of tips?

Laat gerust een berichtje achter.